Søk

FISKE MED TROLLGARN

Bla forbi teksten hvor vi har samlet relaterte produkter 

Å dra opp garnet og se noe stort med lyse farger i dypet, da kribler det i fisker-magen. Man kan få en rekke fiskearter i garn, og det finnes også en hel rekke ulike garn etter hvilken art man ønsker å fange. Alternativt kan man velge garn som dekker flere typer arter, hvor det som kalles trollgarn er mest brukt. Vi har samlet noen råd til deg som ønsker å sette ut trollgarn for første gang og til deg som har satt ut før, men som er på jakt etter flere tips og råd til storfangst. 

 

Sette garn ABC

I hver ende av et garn må du ha et lodd, gjerne med vekt fra 2 kg og oppover. Om du har et langt garn, setter dypt eller om det er mye strøm i området du setter, kan det være god grunn til å ha ekstra vekt i endeloddene. Du må også ha en tauline fra den ene enden av garnet og opp til en blåse med god oppdrift. Bruk synketau for å redusere risiko for og få tau i propellen din og andre båter. Noen meter før hovedblåsen er det også lurt å feste en mindre blåse/kork for å holde synketauet oppe fra bunn slik at det ikke sitter seg fast. 

 

Lengden på tauet og opp til blåsen er avhengig av type garn du bruker, samt hvor dypt du ønsker å sette garnet. For å redusere risikoen for å miste garnet kan det også være fornuftig å ha tau opp til blåse i begge ender av garnet, spesielt om du har et langt garn. Garnet oppbevares i en rund eller firkantet balje, og settes enten ut fra baugen på båten når man bakker, eller fra akterenden når man siger rolig frem. 

 

Trollgarn

Trollgarn har minst 63mm småmasker, samt stormasker på hver side av småmaskene. Lengde på et enkelt-garn er 27 meter, og høyde er vanligvis 2 eller 4 meter. Trollgarn setter man typisk på relativt grunt vann, fra 3-4 meter og ned til 30-40 meter. Mest brukt dybde er nok i intervallet 10-20 meter. Med trollgarn treffer man bredt blant fiskearter, og man kan blant annet få torsk, lyr, breiflabb, steinbit, krabbe og flyndre. 

 

Det finnes flere typer trollgarn og ulike fargevarianter. Rødt fisker effektivt i tareskog, mens blått fisker best på stein og sandbunn. På vinterstid fra november/desember til februar er det spesielt gode muligheter for torsk på grunt vann. En annen variant er danske trollgarn, også kalt Toggegarn. Denne garntypen brukes på samme måte som vanlige norske trollgarn, men har en litt annen utforming. Toggegarn har noen meter kortere korkline (toppen på garnet) enn blyline i bunn. Dette gjør at selve garnbussen er mer løs og fisker mer effektivt. 

 

Det er mange som setter trollgarn på tvers av sund. Dette kan fungere godt, men prøv også å sette garnet langs land og tangbelter. Det er ofte i tangbelter torsk og lyr oppholder seg. Trollgarn sammen med torskeruser er utmerkede redskap til å fange levende torsk. Sett gjerne ut garnet sent på dagen, og trekk tidlig på morgenen etter. Da er sannsynligheten stor for at torsk på garnet fortsatt er i live. Om du ikke har en fiskebrønn i båten kan du ha klart en balje med sjøvann før du trekker trollgarnet, og legge levende torsk i baljen. Torsken legger du så i en fiskemerd for levende oppbevaring, slik at du kan ta den opp etter noen dager når det passer deg med en førsteklasses fiskemiddag. Torsken får nemlig en helt særegen konsistens og smak ved å gå i oppbevaringsmerd.

 

Fisk forsvarlig

Når du setter redskap i sjø hviler det et ansvar på deg som setter det ut. Du er pliktig til å ta det opp igjen i rimelig tid, og du skal ikke la det ligge unødvendig lenge. Spøkelsesfiske er et stort problem langs kysten og for miljøet, og det finnes utallige garn som er mistet, men som fortsetter å fiske på bunn. Om du skulle være uheldig å ikke finne igjen garnet er det ytterst viktig å sokne/søke etter garnet. Her er det flere metoder du kan bruke for å finne det igjen, hvor å ha en liten sokne-dregg/krok i enden av et tau og slepe dette langs bunn i området du satt garnet er mest vanlig. Om du ikke klarer å finne det, så melder du i fra til Fiskeridirektoratet som har samarbeid med dykkerklubber for å finne igjen tapt redskap:

 

Meld tapt og funnet redskap 

Fiskeridirektoratet - Fritidsfiske app 

Les om lover og regler for garnfiske her: Fritidsfiske med garn i sjøen 

 

God fangst!

Les Mer
Se som Nett Liste
Sorter etter

Merd 2 ringer, 100cm diameter

Fiskemerd 100cm diameter
kr 629,00

Toggegarn 1,5x4 63mm 1,5m Orange 30 meter

Danske trollgarn, også kalt toggegarn. Disse fisker svært effektivt, og det er mang en fisker som sverger til toggegarn fremfor vanlige trollgarn. Toggegarn har stormasker på begge sider av småmaskene, og har en korkline som er 10 meter kortere enn blylinen. Den kortere korklinen gjør at garnet fisker mer effektivt.
kr 1 315,00

Toggegarn 1,5x4 63mm 1,5m Orange 60 meter

Danske trollgarn, også kalt toggegarn. Disse fisker svært effektivt, og det er mang en fisker som sverger til toggegarn fremfor vanlige trollgarn. Toggegarn har stormasker på begge sider av småmaskene, og har en korkline som er 10 meter kortere enn blylinen. Den kortere korklinen gjør at garnet fisker mer effektivt.
kr 2 310,00 kr 1 645,00

Toggegarn m/jern 1,5x4 63mm 1,5m Orange 30 meter

Danske trollgarn, også kalt toggegarn. Disse fisker svært effektivt, og det er mang en fisker som sverger til toggegarn fremfor vanlige trollgarn. Toggegarn har stormasker på begge sider av småmaskene, og har en korkline som er 10 meter kortere enn blylinen. Den kortere korklinen gjør at garnet fisker mer effektivt. Denne versjonen har jernline istedenfor bly av hensyn til miljøet.
kr 1 245,00

Trollgarn 1,5x5 63mm 25md brun

Rødt trollgarn, fisker spesielt godt i tang og tare langs land og på grunner. Tråd: 1,5 x 5 Masker: 63 mm/ 10 omfar Dybde: ca 2 meter/ 25MD Lengde: 27 meter
kr 895,00

Trollgarn 3 63mm 25md blå

Trollgarn i blå farge som fisker spesielt effektivt på sand og steinbunn. Tråd: Nr 3 (Nylon) Maskestørrelse: 63mm/10 omf Dybde: ca 2 meter Lengde: 27 meter
kr 895,00

Balje Firkantet 40 L

kr 115,00

Balje Firkantet 65L

kr 155,00

Balje Firkantet 90 L

kr 199,00

Balje Rund 40 L

kr 115,00

Balje Rund 65 L

kr 135,00

Balje Rund 90 L

kr 195,00

Bøtte 12 L

kr 39,00

Bøtte 20 L

kr 59,00

Garnblåse Polyform

Polyform kulefender/garnblåse A-serie med mørkeblått, forsterket øye/taufeste. Produsert av beste kvalitets vinyl, meget høy bruddstyrke.
Fra kr 289,00

Jernlodd PVC-belagt 2,5 kg

kr 149,00

Jernlodd PVC-belagt 5,0kg

kr 299,00

Klepp/hytt 100 cm

kr 179,00

Klepp/hytt 32 cm

kr 119,00

Klepp/hytt 47 cm

kr 129,00

Klepp/hytt 70 cm

kr 169,00

Mora Flytende kniv med glatt egg

Rustfri allround kniv med flyt fra Mora. Fungerer utmerket til blant annet sløying.
kr 299,00

Morakniv Fiskekniv 1030SP

kr 180,00

Rapala EZ Slice Fillet

Kombinert filet og sløyekniv fra Rapala. Meget god kniv til en rimelig pris.
kr 249,00

Sløyekniv 10cm sort nylon

L23 B3 H2,1 cm, Svart Victorinox sløyekniv 10 cm i rustfritt stål med sort plastskaft. Knivbladet er kort og stivt og gjør kniven godt egnet til sløying og partering av fisk og småvilt. Victorinox er et gammelt kvalitetsmerke på kniver fra Sveits. Det begynte med de verdensberømte "Swiss Army Knives" og produserte etterhvert kniver både til profesjonellt bruk og til "hobby kokker". Victorinox har fokus på kvalitet, innovasjon og tradisjon. I de senere år også produserer de i tillegg andre produkter som klokker, reiseartikler og dufter.
kr 299,00

Synketau/teinetau - 110 meter

Synketau godt egnet til teiner og garn. 110 meter per kveil. Farge: Hvit
Fra kr 134,00

Teinemerker (inkl. Tusj)

6 STK FISKERIMERKER 1 STK VANNFAST TUSJ
kr 149,00

Teinemerker Gul (uten tusj)

6 STK FISKERIMERKER, U/TUSJ
kr 85,00

Teinetau 35m 6mm m/Flottør Grønt/Hvit

Med merking på 25 meter.
kr 139,00

Morakniv Outdoor 2000

Klassisk solid rustfri kniv fra Mora til jakt og fiske.
kr 290,00

Morakniv Basic 546

Enkel kniv til industri, fiske og hobby. Rustfritt stål.
kr 75,00

Garnklepp 19 cm

kr 99,00

Monteringshanske vantett Aqua WG318

Latexbelagt hanske i nylon, heldyppet og dobbelt dyppet.
Fra kr 62,50

Handi Trawler, PVC hanske

Fra kr 129,00

PU VINTERHANSKE SHOWA TEMRES (282)

Vanntett og pustende vinterhanske. For bruk i vått og/eller kaldt arbeidsmiljø, utendørs eller i kjøle-/fryserom, vaktmestere, landbruk, fiskeri, industri o.l. hvor det kreves høy slitestyrke, gode kuldeisolerende egenskaper og høy komfort.
Fra kr 445,00

Regnbukse Myre PU Svart

Lett regnbukse i elastisk, myk og slitesterk PU.
Fra kr 799,00

Regnjakke Vega 2.0 PVC GUL/SVART

Ny og slitesterk og smidig jakke utviklet spesielt for fiskerinæringen. God isolasjonsevne mot kulde.
Fra kr 1 369,00

Regnbukse Vega 2.0 gul/svart

Slitesterk og komfortabel bukse med seler utviklet spesielt for fiskerinæringen. Hele fronten er fremstilt i dobbelbelagt PVC med drenering i øvre og nedre del i tilfelle kutt/punktering.
Fra kr 1 249,00

Regnjakke PVC Vega lightweight

Slitesterk og smidig jakke utviklet spesielt for fiskerinæringen. Sveisede sømmer som tåler høy slitasje. God isolasjonsevne mot kulde.
Fra kr 899,00

Regnbukse Vega Vendbar

Slitesterk og komfortabel bukse med seler utviklet spesielt for fiskerinæringen. Buksen er vendbar. God isolasjonsevne mot kulde.
Fra kr 1 049,00

Anorakk Myre gul/svart

Lett regnanorakk i elastisk, myk og slitesterk PU.
Fra kr 989,00

Flytedrakt Regatta Sportline 954

Siste generasjons flytedrakt! Markedets letteste, med en overlegen passform og komfort. En svært solid og holdbar flytedrakt med en rekke funksjoner, bl.a forsterkninger på knær, doble tapede sømmer, og ekstra lange glidelåser på beina for effektiv av- og påkledning. Et sikkert valg for både proff- og fritidsbruk!
Fra kr 2 195,00

VERNESTØVEL I PU STEPLITE X S4

Vanntett, komfortabel og robust støvel med tåvernhette i stål. Velegnet for landbruk, fiskeri, oppdrett, industri etc. - helårsbruk og i temperaturer ned til -30°C.
Fra kr 1 399,00

Rapala Sportsman vinterstøvel

Rapala Sportsman Vinterstøvel er en isfiskestøvel med lav vekt og uttakbart fôr som gjør at de tørker raskt. Støvlene holder deg varm på beina ned mot -30, og passer til isfiske og havfiske fra båt.
Fra kr 499,00

Rapala støvler SPORTSMANS BOOTS SHORT

Rapala® Sportsman Lav Vinterstøvel er en isfiskestøvel med lav vekt og uttagbart fôr som gjør at de tørker raskt. Støvlene holder deg varm på beina ned mot -30, og passer til isfiske og havfiske fra båt. En støvel i størrelse 42 veier kun 325 gram. Størrelse: 36
Fra kr 449,00

Eggflottør gul/rød, oppdrift ca 500g

Eggflottør 10 cm
kr 20,00

Trålflee SP 5 500 meter dybde

Hulldiameter: 6,5mm Oppdrift: 35gr Lengde: 61mm arbeidsdybde: 350mtr
kr 65,00

Småkork

kr 8,00

Trålflee SP 4 700 meter dybde

Oransje strømlinjeformet eggflottør av hardplast. Ved mye sjø tas den av strømmen, hvilket gir blåsen muligheten til å bli liggende ved overflaten. 52x114mm 60gram oppdrift 13mm hullåpning.
kr 45,00

Flagg Bøye 1 meter

Bøye/Flaggmann til garn, line eller teiner. Laget av ca 1 meters bambusstang med 0,4 kg blylodd og isoporfle. Med flagg, refleks og tauløkke for enkel montering. farge på flagg: hvitt ,str. 28cm x 40 cm
kr 375,00

Viking seiler støvler

Klassisk vanntett seilstøvel Utmerket til seiling, men like praktisk til bytur Innleggsålen kan tas ut til tørking.
Fra kr 599,00
Filters
Sort
display